Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale.
Eliksir mladosti i zdravlja
Evo šta sve borovnice sadrže:
• Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja.
Eliksir mladosti i zdravlja
Evo šta sve borovnice sadrže:
• Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja.
Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog usled godina i pada motoričkih sposobnosti.
• Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).
• Katehin, koji aktivira gen za sagorevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku.
Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.
• Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.
• Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.
Čaj leči dijabetes
Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare. On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvetu, dok na njima ima smole. Grane se suše na promaji, na tamnom mestu, a proces traje 15 dana.
Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine sveže ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni.
• Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.
• Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.
Čaj leči dijabetes
Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare. On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvetu, dok na njima ima smole. Grane se suše na promaji, na tamnom mestu, a proces traje 15 dana.
Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine sveže ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni.
Zamrznuta je isto dobra, a da bi sačuvala svojstva, ne sme da bude duboko zamrznuta. Kad se tako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.
Nema komentara:
Objavi komentar