nedjelja, 3. rujna 2017.

Obara visok pritisak, neutrališe dejstvo masne hrane: 12 lekovitih svojstava belog luka


Beli luk je možda i prva biljka na svetu koja je službeno proglašena lekovitom! Bilo je to pre više od 5.000 godina. Evo zašto…
Miris belog luka svima nam je poznat i ne baš omiljen.
To mu je glavni nedostatak…
Zato mnogi ne vole da “mirišu na beli luk”, a ponegde se to čak smatra nepristojnim, pa se zato traže proizvodi od belog luka koji se mogu kupiti u apoteci.
Međutim, oni problem rešavaju malo ili nikako. 
Zato se preporučuje domaći, sveži beli luk (zaboravite kineski, pakovani, kakav kupujete u tržnim centrima).
Njegov miris možete ublažiti peršunom, nanom, majoranom i majčinom dušicom.
Beli luk u buketu
A popis lekovitih svojstava belog luka nateraće će vas da ga zavolite, uprkos tom njegovom mirisu.

Lekovitost belog luka dokazana je naučno:

Adenozin iz belog luka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
njegove organske komponente koje sadrže sumpor smanjuju nivo holesterola i deluju preventivno na razvoj malignih bolesti

Aminokiseline utiču na sniženje nivoa štetnog holesterola (LDL) u plazmi, odnosno na povišenje koncentracije zaštitnog holesterola (HDL) 

– Beli luk snižava nivo holesterola i triglicerida, čak i pri konzumiranju hrane s visokim udelom masti

“Ruski penicilin” – beli luk

Potvrđen je njegov vazodilatatomi učinak (učinak na širenje krvnih žila), pogotovo na perifernim krvnim žilama, odnosno suženim krvnim žilama glave, oka i nogu

 – Moguća korist u tretiranju nekih vrsta glavobolje i bolnih grčeva u potkolenicama koji se kod nekih starijih ljudi javljaju čak i nakon kraćih šetnji.

dovodi do snižavanja krvnog pritiska za pet do deset posto

normalizuje ubrzan rad srca. 

Poboljšava rad srčanih krvnih žila i snabdevanje srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi.

Deluje na održavanje elastičnosti krvnih žila i smanjenje viskoziteta krvi.

  navika zdravih ljudi:
  nisu nikad na dijeti

Pospešuje probavu i rad želuca te potiče rad jetre, bubrega i prostate.
za od davnine poznat antimikrobni učinak naučno je potvrđeno da potiče od alicina pa je vrlo efikasan kod infekcije stafilokokima.

Pomaže u lečenju raznih plućnih oboljenja, a izrazito je delotvoran u lečenju gripa i bronhitisa.

Dokazan je i antiparazitski učinak – u narodu se odavno koristi za izbacivanje dečijih glista.

Dokazano je i delovanje na herpes viruse i kvasne gljive (Candida albicans).

Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...