utorak, 22. kolovoza 2017.

Sočne arzelinke Sprječavaju razvoj raka, štite kosti i imunitet, a i tako su ukusne!

 

                             
Arzelinka koju zovemo još zerdelija, zrezdelija ili razdelija je divlja šljiva. Potječe s područja današnjeg Irana, a ima važnu ulogu u sprječavanju pojave ateroskleroze i razvoja različitih vrsta raka



                               
Arzelinka koju zovemo još zerdelija, zrezdelija ili razdelija je divlja šljiva. Potječe s područja današnjeg Irana. Često se koristi kao podloga za cijepljenje drugih vrsta voća. S obzirom na to da su arzelinke samonikle, možemo biti sigurni da plodovi nemaju ostatke pesticida. Plodovi arzelinki dozrijevanjem mijenjaju boju od crvene preko roze do žute. U njima je mnoštvo hranjivih tvari i svakako zavrjeđuju našu pozornost.

Prava je šteta pustiti ih da istrunu. Evo i zašto.

Arzelinke sadrže antocijane. Posebno se njima bogati rozi plodovi. Pokazalo se kako su antocijani snažniji antioksidansi od vitamina C i E. Imaju važnu ulogu u sprječavanju pojave ateroskleroze i razvoja različitih vrsta raka. Osim toga, arzelinke sadrže kalij, kalcij, vitamin C i vitamine B skupine. Zahvaljujući tome, pozitivno djeluju na zdravlje kostiju, živaca i imunitet. Obiluju pektinom, pa pomažu regulaciju koncentracije kolesterola u krvi. Dobre su i za probavu.



Arzelinke u kulinarstvu    

Sočne kiselkaste arzelinke posebno gode za ovih ljetnih vrućina. Idealne su k tome za pripremu džema, soka i kolača. Iako su sitni plodovi arzelinke mnogima neugledni, pa ih zaobilaze, vjerujem da ćete ih sljedeći put kada na njih nađite i pojesti. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

Recept koji ćete voljeti


Džem od arzelinki i bresaka

Sastojci                                                                          

500 g arzelinki
300 g bresaka
400 g šećera
sok jednog limuna
1 čajna žličica svježe izribanog đumbira


Priprema:
Operite arzelinke i breskve, te im uklonite koštice.
Izrežite na komadiće.
U posudu za kuhanje stavite voće, šećer, limunov sok i đumbir.
Kuhajte uz često miješanje na srednjoj vatri dok smjesa ne prokuha.
Maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom.
Nastavite kuhati još 20 do 25 minuta.
Vrući džem punite u vruće staklenke.

Jogurt s arzelinkama

Želite li za užinu nešto prirodno, a osvježavajuće, probajte jogurt s arzelinkama. Operite arzelinke, uklonite im koštice i dobro zgnječite. Pomiješajte s jogurtom i uživajte.

Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...