Arzelinka koju zovemo još zerdelija, zrezdelija ili razdelija je divlja šljiva. Potječe s područja današnjeg Irana, a ima važnu ulogu u sprječavanju pojave ateroskleroze i razvoja različitih vrsta raka
Arzelinka koju zovemo još zerdelija, zrezdelija ili razdelija je divlja šljiva. Potječe s područja današnjeg Irana. Često se koristi kao podloga za cijepljenje drugih vrsta voća. S obzirom na to da su arzelinke samonikle, možemo biti sigurni da plodovi nemaju ostatke pesticida. Plodovi arzelinki dozrijevanjem mijenjaju boju od crvene preko roze do žute. U njima je mnoštvo hranjivih tvari i svakako zavrjeđuju našu pozornost.
Prava je šteta pustiti ih da istrunu. Evo i zašto.
Arzelinke sadrže antocijane. Posebno se njima bogati rozi plodovi. Pokazalo se kako su antocijani snažniji antioksidansi od vitamina C i E. Imaju važnu ulogu u sprječavanju pojave ateroskleroze i razvoja različitih vrsta raka. Osim toga, arzelinke sadrže kalij, kalcij, vitamin C i vitamine B skupine. Zahvaljujući tome, pozitivno djeluju na zdravlje kostiju, živaca i imunitet. Obiluju pektinom, pa pomažu regulaciju koncentracije kolesterola u krvi. Dobre su i za probavu.
Arzelinke u kulinarstvu
Sočne kiselkaste arzelinke posebno gode za ovih ljetnih vrućina. Idealne su k tome za pripremu džema, soka i kolača. Iako su sitni plodovi arzelinke mnogima neugledni, pa ih zaobilaze, vjerujem da ćete ih sljedeći put kada na njih nađite i pojesti. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.
Recept koji ćete voljeti
Džem od arzelinki i bresaka
Sastojci
500 g arzelinki
300 g bresaka
400 g šećera
sok jednog limuna
1 čajna žličica svježe izribanog đumbira
Priprema:
Operite arzelinke i breskve, te im uklonite koštice.
Izrežite na komadiće.
U posudu za kuhanje stavite voće, šećer, limunov sok i đumbir.
Kuhajte uz često miješanje na srednjoj vatri dok smjesa ne prokuha.
Maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom.
Nastavite kuhati još 20 do 25 minuta.
Vrući džem punite u vruće staklenke.
Jogurt s arzelinkama
Želite li za užinu nešto prirodno, a osvježavajuće, probajte jogurt s arzelinkama. Operite arzelinke, uklonite im koštice i dobro zgnječite. Pomiješajte s jogurtom i uživajte.
Nema komentara:
Objavi komentar