U Indiji sjemenke dinje su najdragocjeniji dio ovog voća i koriste se u svakom domu.
Nakon odstranjivanja središta dinje, končasta vlakna se zajedno sa sjemenkama suše na papiru, a zatim se nakon sušenja vlakna odvajaju od sjemenki. Nakon ovog procesa sjemenke je potrebno dobro oprati pod jakim mlazom vode, posušiti i pohraniti.
Sjemenke dinje bogate su proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Prema ayurvedi (tradiconalnoj indijskoj medicini) sjemenke dinje imaju rashlađujući efekt i idealne su za jesti tijekom ljeta.
U Indiji, mljevene sjemenke dinje dodaju se u lassi (napitak od jogurta) i thandai (hladno mlijeko sa začinima), a cijele sjemenke u slatkiše i halve. Mogu se dodati u kruh i peciva (poput sjemenki bundeve ili sunockreta) ili u torte i kolače (poput oraha ili lješnjaka). Mogu se jesti i same, kao zdrava grickalica.
Nema komentara:
Objavi komentar