četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Smokva pomaže u mnogočemu








Smokva predstavlja biljni rod iz porodice dudovki (Moraceae). Poznata je u našim krajevima, i jako cijenjena biljka.
Kada pričamo o smokvama, mislimo zapravo na plod biljke, odnosno drva kojeg latinskim imenom nazivamo Ficus carica. Plodove često konzumiramo, svježe ili obrađene na različite načine. Danas je smokva postala prava mediteranska kultura. Koristimo je u mnogim prilikama, što je dobro, jer je plod smokve jako zdrav pa ćemo ga opisati u nastavku.
Smokva u sebi sadrži od 10-15% voćnog šećera, a posebno treba istaknuti da je bogata pigmentom beta-karotenom (oko 90 mcg/100 grama).
Beta-karoten je preteča od koje se u našem organizmu stvara toliko potreban vitamin A. Ne trebamo posebno objašnjavati koliko je važan vitamin A, posebno u formiranju i održavanju procesa vida. Dobro je poznato da njegovim nedostatkom dolazi do pojave tzv. noćnog ili kokošjeg sljepila, odnosno nemogućnosti prilagodbe oka u uvjetima smanjene svjetlosti. Osim toga, taj vitamin je važan za zdravlje i ljepotu kože, za održavanje obrambenog sustava organizma, štiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka i ponovno, od slobodnih radikala.
Neka istraživanja na ovu temu su dala zanimljive rezultate. Naučnici su uočili da beta-karoten ima pozitivan utjecaj na procese zaustavljanja rasta pojedinih vrsta tumorskih stanica.
Smokva je također bogata i magnezijem. U 100 grama sirove smokve imamo 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadrži trostruko toliko magnezija. Podsjetimo se, magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji naš organizam štite od štetnog utjecaja psihičkog stresa. Magnezij je neophodan stanicama živčanog sustava. Naročito se preporuča uzimanje namirnica bogatih magnezijem u stanjima napetosti, anksioznosti, depresije i kod predmenstrualnog sindroma.

Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...