srijeda, 30. kolovoza 2017.

UZ GROŽĐICE SNIZITE NIVO ŠEĆERA U KRVI







Grožđice imaju relativno nizak glihemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi.
Izuzetno je važno snižavati vrednosti šećera u krvi i održavati normalne nivoe hemoglobina A1c kako bi se sprečila eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih sudova.
Novo istraživanje obuhvatilo je 46 odraslih osoba s malo povišenim nivoima glukoze u krvi, ali bez prethodne dijagnoze šećerne bolesti. Ispitanici su nasumično podeljeni u dve grupe: prva je uzimala grožđice kao grickalicu tri puta na dan tokom 12 nedelja, dok je druga grupa dobijala drugačije vrste grickalica, komercijalne, koje nisu sadržale niti grožđice niti bilo kakvo voće ili povrće.
Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje nivoe glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%. Isto nije zabeleženo kod grupe koja nije grickala grožđice.

Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...