Ružin miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve.
Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije.
Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, osobito ukoliko je mjesečnica obilna.
Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.
Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do tjedan dana, ovisno o vlažnosti okruženja
.
Da bi održale svježinu, kvalitetu i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suhom i tamnom mjestu.
Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.
Čaj se nikako ne preporuča trudnicama bez konzultacije s liječnikom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj vrećici.
Kod posebno osjetljivih osobatakođer može doći do neželjenih efekata u vidu problema s disanjem, žgaravice i mučnine.
Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.
Čaj se priprema tako što se dvije jušne žlice osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode.
Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije.
Radi boljeg okusa treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene.
Čaju može se dodati i med po želji ili drugi zaslađivači.
Ukusan je i poslužen s keksom i džemom.
Čaj se uglavnom pravi od tri sorte ruža i to Rosa damascena, Rosa gallica i Rosa centifolia.
Naravno koristite isključivo neprskane ruže. Zato prilikom nabavke ruža vodite računa da su iz organskog uzgoja. Jer nam otrovi svakako nisu potrebni prilikom nege tela. Najbolje je ako ih imate u svojoj bašti, onda ste sigurni da su čiste.
Koncentrovana ružina vodica, koja se kasnije razblažuje prilikom upotrebe pravi na sledeći način.
Potrebno Vam je pola kilograma latica. Polovinu izgnječite tučkom, pa ostavite par sati nek odstoje u keramičkoj posudi. Zatim dodajte drugu polovinu latica koje ostaju cele, dobro pomešajte, pa ostavite neka odstoje još jedan dan. Potom prokuvajte u keramičkom tiganju na manjoj temperaturi.
Odmah nakon što provri skinite sa vatre, a potom procedite kroz gazu koliko puta je potrebno da bi ste dobili čistu tečnost.
Stavite na sunce na par dana u staklenoj tegli ili flaši. Posle čuvajte u frižideru, a kad Vam je potrebna ružina vodica mešate sa destilovanom vodom ovaj koncentrat.
Napravite je sami procesom destilacije.
Uzmete veću šerpu, na sredinu stavite kamen i naspete vodu. Pre nego što provri dodajte iscepkane latice ruža od pet cvetova i poklopite šerpu. Međutim, poklopac treba biti okrenut obrnuto od normalnog, a na kamen smestite posudu. Posuda najbolje neka bude porcelanska.
Čim provri u obrnuti poklopac stavite kockice leda. Dok isparava vodica obogaćena sastojcima iz ružinih latica, para će se kondenzovati na poklopcu. Tako će kapati u posudu koja je ispod nje.
Otrpilike trebate sačekati 10-15 minuta i presuti dobijenu ružinu vodicu u staklenu bočicu.
Nema komentara:
Objavi komentar