utorak, 22. kolovoza 2017.

Alfa i omega za probleme s probavom

                                              


Rezultati dvaju odvojenih istraživanja mogli bi vam pomoći ako se nikako ne možete riješiti problema zatvora i nadutosti.


Kivi protiv napuhnutosti

Osobe s probavnim problemima ne moraju se lišavati užitka u sočnim odrescima i ostalim mesnim jelima ako nakon svakog takvog obroka pojedu kivi.


Znanstvenici s instituta Riddet na Sveučilištu Massey u Novom Zelandu otkrili su da taj voćni plod znatno ubrzava probavu hrane bogate proteinima, kao što su meso, riba, piletina i slično.

Kivi obiluje enzimom aktinidinom koji brže razlaže proteine nego probavni enzimi te na taj način olakšava i ubrzava probavu namirnica bogatih proteinima, a ujedno sprečava probleme poput napuhnutosti uslijed otežane probave proteina.


Voda za sprečavanje zatvora

Veliko istraživanje provedeno u SAD-u sugerira da je unos dovoljnih količina tekućine učinkovitiji u prevenciji konstipacije od unosa vlakana. American Journal of Gastroenterology piše da konstipacija pogađa do 14 posto populacije. Zatvor ili opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu duljem od 12 tjedana. Novi nalazi znanstvenika temelje se na analizi odgovora više od 8000 ispitanika. Pokazalo se da je konstipacija češća kod žena i osoba slabijeg obrazovanja.


Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...