Brusnicu su u davnim vremenima koristili starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, između ostalog za upalu urinarnog trakta.
U poslednje vreme je vrlo popularan sok od brusnice.
Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njime se mogu pripremati različita ukusna jela.
Brusnica je, nutricionistički gledano poseban plod bogat različitim zaštitnim sastojcima, uz klasične vitamine i minerale te druge hranljive sastojke (vitamini A i C, kalijum i biljna vlakna).
U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi (kvercetin) koji imaju snažno antioksidantno delovanje, čime smanjuju rizik oboljevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva).
Neki su laboratorijski eksperimenti pokazali da brusnica svojim bioflavonoidima ne samo da sprečavaju rast ćelija raka već i njihovo metastaziranje.
Antioksidansi pomažu i pri prevenciji određenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularnih bolesti. Hipurična kiselina koja se takođe nalazi u brusnici predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnici pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifugalna svojstva.
Antocianini i proantocijanidi iz brusnice, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Brusnica uz sve to deluju i na sniženje glukoze u krvi što je posebno korisno za dijabetičare.
Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova u svakom je slučaju upala urinarnog trakta, budući da flavonoidi iz brusnice imaju posebno antibakterijsko delovanje baš u tom delu tela zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnice uništavaju helicobacter pylori, bakteriju koja je u najvećem procentu uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnica uništava bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.
Recepti:
1Sok :na tri kilograma bobica dodati
litar vode i kuvati dok im pokožica ne ispuca.
Zatim propasirati i sok procediti kroz gazu ili cediljku.
U litar soka uliti 250g šećera i kuvati dva minuta, uz odstranjivanje pene.
Vreli sok sipati u zagrejane flaše i sterilisati ga na 90c petnaest minuta.
2. Čaj protiv reumatizma:
kašiku osušenog lišća preliti sa 4dl prokuvane vode.
Preporučuje se da se pije tri šoljice dnevno najduže tokom tri nedelje a potom treba napraviti pauzu.
Napomena: ne treba piti čaj od ove biljke i istovremeno uzimati hranu ili lekove koji povećavaju kiselost urina.



Nema komentara:
Objavi komentar