Smokva (ficus carica) je poznata od davnina. Još u antičko doba koristila se za ishranu, čak su joj zbog lekovitog svojstva pripisivane i mitske osobine, tako da se pominje u mnogim legendama, bajkama i pesmama.
U narodnom jeziku se koriste i smokvinica, smokvenica, figovnik…
Smokva je drvenasta biljka (nisko razgranato drvo) i poznato je oko 800 sorti smokve. Listovi su zeleni ili tamnozeleni, nepravilno usečeni. Od kruškastih cvetova nastaju sočni plodovi puni sitnih koštica.
Smatra se da smokva potiče iz Turske a najviše se gaji u oblasti Sredozemnog mora (Mediterana) i u drugim toplim krajevima, jer joj je potrebna topla klima. Osetljiva je na mraz i niske temperature.
Smokva je drvenasta biljka (nisko razgranato drvo) i poznato je oko 800 sorti smokve. Listovi su zeleni ili tamnozeleni, nepravilno usečeni. Od kruškastih cvetova nastaju sočni plodovi puni sitnih koštica.
Smatra se da smokva potiče iz Turske a najviše se gaji u oblasti Sredozemnog mora (Mediterana) i u drugim toplim krajevima, jer joj je potrebna topla klima. Osetljiva je na mraz i niske temperature.
Sastav :
Smokva sadrži malo kalorija, ali dosta korisnih sastojaka potrebnih ljudskom organizmu:
- bakar
- beta karoten
- biljna vlakna
- biljne masti
- biljna ulja
- vitamin A
- vitamine B1, B5 i B12
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin P
- gvožđe
- enzime (ficin)
- etrična ulja
- kalijum
- kalcijum
- magnezijum
- mangan
- oligoelemente
- selen
- fosfor
- folat
- šećer
Sto grama svežih smokava sadrži oko 40 kalorija, a suve smokve ih imaju pet puta više.
Sveža i suva smokva povoljno utiču na zdravlje, mada se koristi i sok od zelene smokve ili list. Navodimo samo neke bolesti i tegobe kod kojih smokva može pomoći:
- bolovi u mišićima
- bronhitis
- bradavice i kožne bolesti (sok zelene smokve kao premaz ili obologa)
- gastritis
- gliste i crevni paraziti
- gljivice (sok kao premaz)
- grčevi u stomaku
- dijabetes (čaj)
- depresija
- dijareja
- žuljevi i kurje oči (sok kao premaz)
- za normalan rast
- za nadoknadu izgubljene energije
- za poboljšanje koncentracije i pamćenja
- impotencija
- jačanje nervnog sistema
- može se koristiti kao diuretik
- nadutost stomaka
- neke vrste raka
- neplodnost
- nervoza i nesanica
- održava krvne sudove
- osteoporoza
- popravlja raspoloženje
- prevencija bolesti organa za varenje
- problemi sa mišićima
- problemi sa holesterolom
- problemi sa krvnm pritiskom i krvnim sudovima
- problemi sa nervima (živcima)
- problemi sa kostima i zubima
- problemi sa trigliceridima u krvi
- protiv celulita
- protiv gojaznosti
- protiv starenja
- protiv stresa
- problemi u trudnoći i tokom dojenja
- razne infekcija
- upale pluća ili organa za disanje i prehlada (čaj)
- pospešuje rad i creva
- ubod i ugriz insekata (obloge)
- upala grla
- uganuća i istegnuća
- umor
Korišćenje smokve :
Za ishranu i kao lek koristi se svež ili osušeni plod, sok, vino, list (za pripremanje čaja i obloga), ali i kora drveta.
Smokva je dostupna za ishranu tokom cele godine (sveža ili sušena).
Način delovanja i upotrebe :
Smokva je pogodna za ishranu zbog dosta lekovitih sastojaka a relativno malo kalorija.
Sveže i sušene smokve kao i drugo suvo voće treba često koristiti u ishrani, ne samo kada je post ili u nekim drugim izuzetnim prilikama. Kompot od smokve deluje kao laksativ.
Sok od smokve ima antiseptičko, fungicidno i dezinfekciono dejstvo i koristi se u vidu premaza ili obloga.
Upozorenja :
Suve smokve ne posipati brašnom zato što se razvijaju grinje.
Zbog dosta šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja.
Smokve sušene sumpordioksidom mogu izazvati burne alergijske reakcije.
Nema komentara:
Objavi komentar