četvrtak, 24. kolovoza 2017.

Zapostavljeno čudo prirode: 16 neverovatnih zdravstvenih razloga za korišćenje Bamije


Bamija, poznata i kao gospini prsti, je visoka cvetajuća biljka koja se gaji u tropskim, suptropskim i umerenim regionima širom sveta. Obožavana je vekovima zbog svojih jestivih zelenih mahuna, koje se pretvaraju u gustu masu prilikom kuvanja. U mnogim kulturama, bamija se sprema sa dodatkom kiselih sastojaka, kao što je limunov sok, koji smanjuju viskoznost bamije čineći je podesnom za suvlje obroke od povrća.

Antidijabetična svojstva
Studija objavljena u ' Journal of Pharmacy and Bio allied Sciences' 2011. godine je otkrila da kod dijabetičnih pacova koji su hranjeni korom i semenom bamije tokom 28 dana, je značajno smanjen nivo šećera u krvi u poređenju sa kontrolnom grupom. Istraživači povezuju rezultate sa visokim procentom vlakana u bamiji koji 'stabilizuju nivo šećera u krvi regulišući brzinu apsorpcije šećera u digestivnom traktu.'

Hranljive vrednosti bamije

Pored toga što ima malo kalorija, bamija sadrži vitamin A, tiamin, vitamin B6, vitamin C, folnu kiselinu, riboflavin, kalcijum, cink i vlakna. Bamija je preporučljiva za trudnice zbog sadržaja folne kiseline koja pomaže formiranje nervne cevi kod fetusa koji se dešava između 4 i 12 nedelje trudnoće
Vitamini

Šolja bamije sadrži 26.1 mg antioksidansnog vitamina C, koji uništava slobodne radikale i ojačava imuni sistem. Bamija je dobar izvor vitamina B-kompleksa, šolja sadrži 0.211 mg tiamina (vitamina B1) i 0.088 mg riboflavina (vitamin B2). Oba vitamina su od značaja za proizvodnju energije u telu. Sadrži i 0.299 mg (petina preporučene dnevne doze) vitamina B6 koji je potreban za proizvodnju preko 100 enzima koji su bitni za apsorpciju proteina. Na kraju, sadrži i 453 IJ (internacionalna jedinica) vitamina
 A koji je zaslužan za zdravlje respiratornog sistema, zajedno sa 272mg beta-karotena koji se u telu pretvara u vitamin A.
Minerali
Sa 123 mg kalcijuma po šolji, bamija obezbeđuje više od 10 procenata preporučenog dnevnog unosa ovog veoma bitnog minerala koji je glavni sastojak jakih kostiju i zuba. Sadrži i 216 mg kalijuma, minerala potrebnog za normalan rad srca i održavanje normalnog krvnog pritiska, kao i 0.45 mg gvožđa potrebnog za proizvodnju hemoglobina.
 Bamija sadrži i esencijalne minerale: 0.69 mg cinka koji pomaže kod zaceljivanja rana, 0.136 mg bakra potrebnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i 0.470 mg mangana potrebnog za proizvodnju prirodnih antioksidanasa.

16 pozitivnih uticaja bamije na zdravlje
  • Mahune sadrže zdrave količine vitamina A i flavonoidne antioksidanse kao što su beta-karoten, ksantin i lutein. Bamija je jedna od biljaka koje sadrže najveće količine ovih antioksidanasa. Vitamin A je potreban za održavanje membrana zdrave sluzi i zdrave kože. Konzumiranje organskih biljaka i voća bogatih flavonoidima vrši prevenciju od raka pluća i usne duplje.
  • Vlakna koja se nalaze u bamiji poomažu kod stabilizacije šećera u krvi normalizujući brzinu apsorpcije šećera putem organa za varenje.
  • Mucilago vezuje holesterol i žučnu kiselinu izbacujući toksine koji se sakupljaju prilikom filtriranja u jetri.
  • Pomaže podmazivanje tankog creva zahvaljujući svojim laksativnim svojstvima. Vlakna iz bamije vezuju vodu i osiguravaju da stolica bude vlažna. Time se sprečava i uklanja zatvor. U isto vreme vezuje višak holesterola i toksina koji mogu izazvati brojne zdravstvene probleme.
  • Vlakna iz bamije hrane dobre bakterije (probiotike) u probavnom traktu i na taj način poboljšava njegovo zdravlje
  • Bamija je kraljica među biljkama koja se koristi kao pomoć osobama koje se osećaju slabo, iscrpljeno ili pate od depresije.
  • Koristi se za lečenje čireva i održavanje savitljivosti zglobova. Svojom visokom alkaloidnošću neutrališe kiseline i stvara privremeni zaštitni premaz digestivnog trakta.
  • Bamija leči zapaljenja pluća, upalu grla i sindroma nadraženog creva.
  • Uspešno je upotrebljena kao eksperimentalna zamena za krvnu plazmu.
  • Normalizuje nivoe šećera i holesterola u krvi.
  • Dobra je za astmu, sadrži vitamin C, koji je antioksidans i ima antiupalna svojstva. Vitamin C   sprečava razvijanje simptoma astme.
  • Veruje se da štiti od nekih oblika raka, posebno kolorektalnog.
  • Konzumiranje bamije pojačava strukturu kapilara.
  • Po nekim istraživanjima, konzumacija bamije smanjuje rizik od katarakte.
  • Pomaže u prevenciji dijabetesa. Vlakna, koje bamija sadrži, imaju uticaj na nivo šećera u krvi smanjujući brzinu apsorpcije šećera u digestivnom traktu.
  • Bamija sprečava pojavu bubuljica i održava glatku i lepu kožu. Iz tog razloga, Kleopatra je obožavala bamiju.



Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...