utorak, 22. kolovoza 2017.

Jedite Sjemenke i Klice ukusne i pune zdravlja


                                        



Sjemenke možete uvrstiti u prehranu na brojne načine: sirove ili pržene dodajte ih varivima, salatama, kruhu, kolačima, od njih možete pripremati i namaze.

Upoznajte dobre strane sjemenki avokada, buče, heljde, chije, kanabisa, lana, marelice, sezama, suncokreta, ali i nježnih izdanaka - klica.

Sjemenke svojim aktivnim komponentama pridonose zdravlju mozga i smanjenju stresa, a nutritivnim sastavom mogu kvalitetno upotpuniti naša svakodnevna jela. Unatoč tome sramežljivo su zastupljene u našoj prehrani.





Je li vam palo na pamet da su bučine i suncokretove sjemenke zahvalna užina na vrućinama, kada se sva druga hrana na plaži topi?


Nutritivno bogatstvo


Jedete li klice? Ne. Voljeli biste, ali ne znate kako ih uzgojiti. Upoznajte nutritivno bogatstvo sjemenki i klica i iskreno vjerujemo da ćete ih s razlogom zavoljeti. Avokadove sjemenke od davnina u tropskim i suptropskim predjelima imaju široku primjenu u narodnoj medicini. Koriste se u liječenju proljeva i različitih kožnih bolesti te za njegu kože.
Pomoć su i u liječenju šećerne bolesti, što su opravdali rezultati znanstvenih istraživanja. Pokazano je da kontinuirana primjena ekstrakta avokadovih sjemenki dugoročno pridonosi sniženju povišene koncentracije glukoze u krvi.Bučine sjemenke često se jedu kao grickalica; sirove i popržene (neslane ili slane). Koriste se u izradi kruha, pripremi salata, dodaju se smjesi za kolače i žitaricama za doručak.
Sadrže oko 50 posto ulja i znatnu količinu bjelančevina.
Heljda je u posljednje vrijeme, zbog povoljnog aminokiselinskog sastava i pozitivnog utjecaja na zdravlje, pobudila zanimanje znanstvenika i gastro znalaca. Bogata je ugljikohidratima, kojih ima oko 60 posto u suhoj tvari. Sadržaj bjelančevina je nizak, no ističe se sadržaj esencijalne aminokiseline lizina koja se u čistom stanju primjenjuje u liječenju herpesa.istraživanja

Chia je odličan čistač organizma.

Potječe iz Srednje Amerike. Njezine su sjemenke bogate prehrambenim vlaknima, bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima. Istraživanja kažu da konzumiranje sjemenki chije povisuje razinu omega-3 masnih kiselina u serumu, što pridonosi jačanju imunosnog sustava i pokazuje pozitivan utjecaj na zdravlje. Olakšava tegobe povezane s migrenom, artritisom i astmom. Pomaže i u menopauzi jer smanjuje upalne procese i valunge.

                                            
                                        


Nema komentara:

Objavi komentar

MASLINOVO ULJE: Doznajte koja su ljekovita svojstva maslinovog ulja

Evo zbog čega je maslinovo ulje tako zdravo Masti u organizmu čovjeka imaju višestruku ulogu. Visokovrijedan su izvor energij...